Slik stopper man fukt som går gjennom vegger

Sist oppdatert May 08, 2024

Hold hjemmet ditt tørt med våre unike tips for å stoppe fuktighet som kommer gjennom veggene. Få råd som hjelper deg å forhindre helse- og strukturelle problemer.

Slik stopper man fukt som går gjennom vegger

Slik ansetter du riktig rørlegger

Sørg for at du ikke blir lurt, ansett en dyktig og riktig rørlegger.

Slik velger du riktig rørlegger guide
I denne guiden finner du

Selv om det er vanlig, kan fuktighet være farlig og ødeleggende, derfor må håndtering av fuktige vegger prioriteres. Hvis det ikke behandles, kan fuktighet føre til mugg, som slipper ut små sporer i luften inne i boligene våre. Dette påvirker helsen vår når de pustes inn og kan være helsefarlige samt dra ned verdien av eiendommen.

Lurer du på hvordan du kan stoppe fuktighet og mugg i eget hjem, og forhindre at fukten kommer seg gjennom veggene? Denne guiden hjelper deg med nettopp dette problemet. Vi vil se på forebygging, løsninger og til og med om en avfukter kan være til hjelp.

Les også: Hva koster en rørlegger?

Slik forhindrer du at dampen kommer gjennom vegger

Alle som har opplevd et bad eller soverom med dårlig luftkvalitet forstår raskt at det stammer fra fuktighet, eller mugg. Så hvordan stopper man fukten? Det finnes forhåndsregler man kan ta for seg for å stoppe spredningen av fukt som eventuelt blir til mugg. Følg disse stegene for å forhindre fukt gjennom vegger:

  1. Ventilasjon: Har du dårlig ventilasjon på badet kan dette forårsake dårlig luftkvalitet som et resultat av fuktigheten, som igjen kan bli til mugg på sikt. Dette er spesielt viktig for rom som baderom og kjøkken vår damp er et kjent problem, derfor er det viktig at du regelmessig åpner vinduer og lufter på kjøkken og bad.
  2. Sentral oppvarming: Det er viktig at alle rom har lik varme, dersom et rom er mye kaldere eller varmere en de andre kan det forårsake damp/fuktighet.
  3. Lekkasje: Lekkasjer i rør kan raskt skade strukturen på eiendommen din og må raskt bli håndtert. Ofte kan lekkasjer i vegger oppstå som et resultat av defekt baderomspanel.
  4. Gamle vinduer og kondensasjon: Hvis kondensasjon bygger seg opp ved vinduer som kanskje er gamle eller har sprekket i seg kan det spre seg og bli til mugg.

{{cta}}

Hvordan forhindre at mugg kommer gjennom tapet

Når fuktighet har satt seg i veggene dine, er det bare et spørsmål om tid før den begynner å spre seg gjennom tapetet. Dette kan føre til flekker, mugg og avflassing, og ødelegge utseendet til rommet ditt. Den beste måten å stoppe fuktighet som kommer gjennom tapetet på, er forebygging.

Sørg for god ventilasjon i hjemmet ditt og forsikre deg om at det ikke er lekkasjer og god ventilasjon. Tapet gir begrenset beskyttelse mot fuktighet, så for flere tips, vennligst les vår guide på "muggsopp på vegg".

Slik forhindrer du dampen kommer gjennom veggmalingen

Samme som med mugg så sprer fuktighet under veggmalingen seg ganske fort. Som vi nevnte i forrige steg er den beste fremgangsmåten å forhindre problemet i første omgang. Følg følgende tips:

  • Identifiser hvor dampen kommer fra: Kommer dampen nedenfra, er det kondensasjon eller kommer dampen fra sprekker gjennom veggen?
  • Reparere eller forhindre? Det må du vurdere litt ettersom hva som er problemet og hvor fuktigheten kommer fra.
  • Bruk en avfukter: Hvis det er et større området som en kjeller eller bod kan du bruke en luftavfukter som trekker til seg fukten samtidig som den blåser ut tørr luft.

Hvordan stoppe at damp kommer gjennom murstein

Hvis du er usikker på hvordan du kan stoppe fuktighet som kommer gjennom murverket, bør du begynne med å sjekke de ytre veggene. Se etter sprekker, hull og åpninger. Med mindre disse blir reparert, kan fuktighet føre til avflassing, der væsken i murverket fryser og forårsaker at biter av muren sprekker og faller av. Når du har fikset eventuelle åpenbare lekkasjer, bør du dekke veggene med en vanntett maling som betongtett fra Fuktstopp.no.

Hvordan stoppe fukt og damp i garasjen?

Mange tror fuktighet bare kommer gjennom veggene, men det stemmer ikke alltid og du kan bli overrasket over å vite at fuktighet også kan dukke opp på garasjegulvet ditt. Hvis garasjegulvet ditt ser ut til å "svette" er det et tegn på fukt/mugg som bygger seg opp på garasjegulvet.

Først må vi vurdere årsaken til et fuktig garasjegulv. Ofte forårsaket av kondens på grunn av varm luft som treffer det kalde gulvet, kan fuktighet også skyldes fuktighet eller kald luft som siver gjennom garasjeporten dersom det ikke er isolert godt nok. Her er et par tips:

  • Øk temperaturen i garasjen
  • Minsk fuktigheten i garasjen med en avfukter (Kan kjøpes hos f.eks Clas Ohlson)
  • Sørg for at du har god ventilasjon i garasjen med en vifte

Vil en avfukter fungere for meg?

Avfuktere fungerer ved å trekke fuktigheten ut av luften i hjemmet ditt. De er en utmerket måte å forhindre dannelse av kondens og du forhindrer skade.

Mange spør "vil en avfukter bli kvitt fuktighet?", og svaret er ja, til en viss grad. Avfuktere kan bidra til å redusere fuktighet i et rom og tørke opp fuktige flekker, men de kan ikke reversere eventuell skade som allerede har skjedd.

En avfukter kan også koste deg fra 3 000 kr helt opp til 15 000 kroner, ofte vil de i høyere prisklasse være mer effektive og dekke et større området.

Finn en lokal rørlegger til prosjektet ditt

Få tilbud fra en lokal rørlegger nå

Helt gratis

Helt uforpliktende

Få flere konkurrerende tilbud

Få et pristilbud nå