Dette dokumentet er en samling av all informasjonen som omhandlet et bygg sine tekniske løsninger, installasjoner, produkter og behov for vedlikehold.
FDV-dokumentasjonen kan derfor på mange måter betraktes som bygget sitt brukermanual eller bruksanvisning og gir eierne og personer som enten bruker eller drifter bygget den kunnskapen som er nødvendig for å forvalte, drifte og vedlikeholde bygget på en måte som både er trygg, bærekraftig og effektiv.
Årsaken til at man har et FDV-dokument er å sikre at bygget sine funksjoner vedlikeholdes over tid, samtidig som man kan opprettholde en effektiv håndtering av både drift, vedlikehold og rehabilitering.
Dokumentasjonen vil også være med på å minimere feil og dermed forlenge levetiden på byggtekniske installasjoner i tillegg til å redusere driftskostnader.
Det er faktisk lovpålagt i henhold til plan- og bygningsloven og TEK17 å lage og overlevere en god FDV-dokumentasjon når man ferdigstiller et bygg. Dokumentasjonen må tilpasses bygget sitt kompleksitet og bruksområdet, uavhengig av om det er en bolig, et næringsbygg eller store industrilokaler.
Dokumentene inneholder blant annet tegninger, beskrivelser av konstruksjonene, instruksjoner for vedlikehold og også drift av tekniske installasjoner, garantier, samt oversikt over kontrollrutiner.
I nyere prosjekter pleier FDV-dokumentasjonen å overleveres digitalt via egne IT-systemer som gjør det tilgjengelig og enkelt å oppdatere dokumentasjonen.
Finn en rørlegger: Skal du utføre noe arbeid som krever en rørlegger? Finn de beste rørleggerne i nærområdet ditt.
{{cta}}
En fullverdig FDV-dokumentasjon er helt avgjørende for at man skal forvalte og vedlikeholde et bygg på en profesjonell og kostnadseffektiv måte.
Dokumentasjonen skal være tilpasset bygget sin kompleksitet og samtidig sikre tilgang til viktig informasjon for alle partene som på en eller annen måte har ansvar for drift og vedlikehold.
FDV-dokumentasjonen har en del krav til hvilket innhold den skal besitte. Det obligatoriske innholdet inkluderer kritisk informasjon som man trenger for å kunne ta vare på bygget sin drift, sikkerhet og vedlikehold.
Herunder må man inkludere plan- og fasadetegninger som viser til et bygg sin struktur, inndeling av rom og byggtekniske løsninger.
Man må også inkludere et kart som dokumenterer bygget sin plassering i forhold til omkringliggende terreng og infrastruktur.
Videre må man også dokumentere tekniske beregninger, løsninger rundt konstruksjon, i tillegg til samsvarserklæringer for produkter og installasjoner.
Man må også inkludere dokumentasjon og instruksjoner for tekniske anlegg, herunder eksempelvis varmesystemer, ventileringssystemer og brannvern.
Avslutningsvis må man også legge ved garantier og dokumentasjon på at man har utført tester og kontroller.
Alt i alt har det obligatoriske innholdet som mål å legge et grunnlag for at man kan fortsette å ha en bærekraftig og effektiv drift av bygget.
Utover innholdet som etter loven må inkluderes har man også dokumentasjon som vanligvis er inkludert i en FDV-dokumentasjon for å gjøre det lettere og mer effektivt å arbeide med forvaltning av bygget. Dette inkluderer ofte vedlikeholdsplaner som vil beskrive planlagte kontroller, service og utskiftninger.
Ofte finner man også dokumenter som spesifiserer produsenter og entreprenører som har vært brukt i arbeidet med installasjoner og vedlikehold. Dette er viktig informasjon dersom man eksempelvis skulle støte på en garantisak eller dersom man trenger å bestille reservedeler.
Man får også typisk inkludert detaljtegninger som gir en bedre forståelse over detaljer i konstruksjonen. Disse tegningene kan typisk være viktig ved rehabiliteringsprosjekter og ombygging.
I tillegg vil opplysninger som eventuelle tilvalg under byggeprosessen være viktig å inkludere selv om det ikke nødvendigvis er lovpålagt.
Psst!: Det kan være noe så enkelt som tidspunkt og oppgaver rundt vedlikehold av varmtvannsbereder.
Det finnes også en del type innhold som kun er inkludert i noen tilfeller, men som kan være praktisk å inkludere i FDV-dokumentasjonen. Eksempler på dette kan være varedeklarasjoner for byggevarer som eksempelvis skruer som er brukt, beslag og andre mindre komponenter som kan være greit å få dokumentert.
Det kan også være fint å få inkludert informasjon om alternative løsninger som ble vurdert, men ikke realisert. Selv om slik type informasjon ikke påvirker nåværende drift og forvaltning av bygget, vil det kunne være positivt for å vurdere eventuelle tiltak og endringer i framtiden.
Tegninger med mål kan også være spesielt praktiske for detaljprosjektering. Slik type informasjon bør framkomme i egne vedlegg for å unngå at det blandes med “hovedinformasjonen” i FDV-dokumentet.
Det vil være god praksis ettersom man gjerne ønsker å prioritere informasjonen som skal brukes til å drifte bygget.
Hvem som har ansvaret for FDV-dokumentasjonen er nøye regulert og følger tydelige rutiner hele veien fra planlegging til ferdigstillelse og overlevering av bygget.
Hovedansvaret for FDV-dokumentasjonen ligger hos den ansvarlige søkeren, som både må passe på at nødvendig dokumentasjon samles og at kvaliteten sikres slik at den blir overlevert på en systematisk og strukturert måte.
Når den er overlevert kan ferdigattest utstedes og den ansvarlige søkeren vil deretter ha en koordinerende rolle mellom de ulike aktørene i prosjektet.
Både hovedentreprenør og underleverandører av entreprenøren vil ha ansvar for å produsere og levere dokumentasjon knyttet til sine leveranser i prosjektet.
Her vil man dokumentere både produktdatablader, garantier, brukermanualer, samt drift- og vedlikeholdsanvisninger for byggtekniske installasjoner. Denne dokumentasjonen må overleveres til FDV-dokumentet og være tilgjengelig i riktig format.
Etter at bygget er ferdig og tatt i bruk vil den nye eieren overta ansvaret for å vedlikeholde FDV-dokumentasjonen. Deretter vil endringer som skjer i løpet av bygget sin levetid, som eksempelvis rehabilitering, oppgradering eller bytte av tekniske installasjoner, dokumenteres og samles i FDV-dokumentasjonen.
Dersom man glemmer å inkludere noe i dokumentasjonen kan dette få store konsekvenser, inkludert forsinkelser i godkjenningsprosesser, høye kostnader knyttet til vedlikehold og tap av rettigheter rundt garantier. Derfor vil det være helt avgjørende at alle parter tar sitt ansvar på alvor for å sikre at FDV-dokumentasjonen blir gjort skikkelig.
Når det kommer til dokumentasjon av våtrom er det viktig at dette gjøres i henhold til FDV-dokumentasjonens krav.
Dette ettersom et våtrom, som eksempelvis et bad eller et vaskerom, er et risikoområde i et bygg hvor feil oppbygging, bruk eller vedlikehold kan føre til omfattende problemer som eksempelvis fukt, råte og helsefarer.
Derfor er det viktig at FDV-dokumentasjonen for våtrom er særlig grundig, detaljert og oppdatert med riktig informasjon.
Denne dokumentasjonen skal beskrive flere ting som eksempelvis materialvalg, konstruksjonsmetoder og tekniske løsninger som er benyttet i våtrommet, inkludert i tettesjiktet, membran, sluk, ventilasjon, varmesystemer, samt konstruksjoner for gulv og vegg.
Man må også inkludere leverandørinformasjon, garantier, brukermanualer og vedlikeholdsrutiner for alle produkter og tekniske installasjoner i dokumentasjonen.
I henhold til TEK17 må alle våtrom bygges etter dokumenterte løsninger som tilfredsstiller krav til vanntetthet, materialvalg og drenering
Videre bør også dokumentasjonen inkludere:
Det å ha en fullstendig FDV-dokumentasjon for våtrommet vil ikke bare sikre korrekt drift og vedlikehold, men vil også være et juridisk verktøy som kan hjelpe med reklamasjoner og forsikringssaker. Dersom man opplever skader kan en grundig dokumentasjon være avgjørende for å påvise riktig utførelse og vedlikehold.
Per 2025 anbefales det alltid at FDV-dokumentasjonen for våtrom leveres digitalt og integreres i byggverkets FDV-systemer. Digital lagring sikrer nemlig enkel tilgjengelighet for både eiere, brukere, driftpersonell og fremtidige håndverkere.
Ved oppussing eller rehabilitering vil en oppdatert dokumentasjon kunne sikre riktig materialbruk og valg av metode og dermed kunne forlenge levetiden på våtrommet betydelig. En solid FDV-dokumentasjon på våtrommet kan derfor sies å være en investering i bygget sin verdi og levetid.
Tips: Sjekk om rørleggeren du bruker er sertifisert.
Tidligere har FDV-dokumentasjonen stort sett bestått av fysiske papirer i store permer, mens de i nyere tid stadig har blitt mer digitale.
Dette har gitt oss flere fordeler som eksempelvis at det nå er lettere å finne fram i dokumentasjonen, at man raskere kan oppdatere endringene, at det er lettere for å flere å få tilgang og at man kan integrere FDV-dokumentasjonen inn i relevante systemer som eksempelvis Boligmappa.
Følgende lover regulerer FDV-dokumentasjonen:
Det er ikke unormalt å oppleve feil tilknyttet FDV-dokumentasjonen. Dette kan få både store og små konsekvenser for drift, vedlikehold og forvaltning.
Den største feilen man gjerne ser er mangel på, eller ufullstendig dokumentasjon, hvor elementer som garantier, detaljer om tekniske installasjoner og instruksjonsmanualer rundt service og vedlikehold mangler.
Dette er med på å gjøre det vanskelig å forstå bygget sine systemer, planlegge vedlikehold og påberope seg garantirettigheter.
En annen feil som man typisk vil oppdage er at FDV-dokumentasjonen er dårlig strukturert eller at den har uorganisert dokumentasjon.
I de tilfellene hvor informasjonen ikke er strukturert på en logisk måte kan det bli svært tidskrevende og vanskelig å finne nødvendig informasjon. Dette kan typisk føre til ineffektivt arbeid og forsinkelser i feilretting og ved oppgraderinger.
En annen vanlig feil er at man glemmer å oppdatere dokumentasjonen. Herunder er det lett for at byggherren glemmer å dokumentere rehabiliteringer, utskiftninger av teknisk anlegg og oppgraderinger.
For å unngå disse vanlige feilene er det viktig at man innfører en god og systematisk FDV-struktur allerede i det man starter med planlegging av bygget. For å gjøre dette lettest mulig bør man bruke en av den digitale løsningen som finnes for å enkelt kunne oppdatere dokumentasjon og fordele ansvar mellom ulike parter.
Videre bør man etablere gode rutiner for kontroll av dokumentasjon. Dersom man ved faste intervaller kontrollerer at FDV-dokumentasjonen er tilstrekkelig utarbeidet og oppdatert, vil det være lettere å sørge for at den er tilstrekkelig bra utarbeidet.
Det er ikke bare lovkrav som gjør det nødvendig å gjennomføre en godt utarbeidet FDV-dokumentasjon. Det er også flere fordeler for bygget sin forvaltning og økonomi å ha dokumentasjonen i orden.
For det første vil dokumentet sikre effektiv drift, ettersom personellet med ansvaret for drift raskt kan finne nødvendig informasjon om installasjoner, sikkerhet og vedlikehold.
Videre vil en komplett FDV bidra til å forlenge levetiden på byggematerialer og tekniske anlegg ved hjelp av at rutiner for vedlikehold følges systematisk. Dette vil også hjelpe til at bygget sin verdi opprettholdes mer effektivt over tid, og at risikoen for uforutsette kostnader reduseres betraktelig.
Ved et salg kan også en god FDV-dokumentasjon være med på å gjøre eiendommen mer attraktiv. Avslutningsvis kan man også si at en godt strukturert FDV-dokumentasjon vil forenkle arbeidet med garantier, reklamasjoner og forsikringssaker.
Det er ingen tvil om at en godt strukturert FDV-dokumentasjon er avgjørende for effektiv drift og videreutvikling av bygg.
I tilfeller hvor FDV-dokumentasjon er logisk bygget opp og også lett tilgjengelig, kan både driftspersonell, eiere og fremtidige håndverker raskt finne fram til nødvendig informasjon. Dette vil spare tid, redusere kostnader og minimere risiko for feil som kan skade bygget.
FDV-dokumentasjonen kan på mange måter deles inn i hovedkategorier som gjenspeiler byggets ulike funksjoner og tekniske installasjoner.
For eksempel kan kategorier være bygningsdata, tekniske installasjoner (VVS, elektro, ventilasjon og brannsikring), samt planer for vedlikehold og service.
Sørg for å ha en egen innholdsfortegnelse innenfor hver kategori for å enkelt kunne navigere gjennom dokumentasjonen.
Videre anbefaler vi at innholdet per seksjon er strukturert etter fagområde, rominndeling og/eller teknisk anlegg, slik at dokumentasjonen på den måten gir en rask oversikt, inkludert detaljert informasjon etter behov. I tillegg vil bruk av standardiserte maler gjøre dokumentasjon mer forståelig og lettlest.
Det anbefales også å ta i bruk et digitalt system for oppbevaring, lagring og endring av dokumentasjonen. Systemet bør være søkbart for enkelt navigering. Videre bør de ulike dokumentene navngis og kategoriseres i en logisk mappestruktur.
Det å ha en god struktur vil ikke bare bidra til trygg lagring, men vil også øke markedsverdien til bygget ved et eventuelt salg. Det vil også forenkle forsikringsarbeid ved skader og vil sikre at man har tilgang til dokumentasjon ved eksempelvis garantier.
FDV står for “Forvaltning, Drift og Vedlikehold”. Det vil si at en FDV-dokumentasjon er en samling av informasjon som vil beskrive hvordan et bygg både skal forvaltes, driftes og vedlikeholdes. Enkelt sagt kan man si at FDV-dokumentasjonen fungerer som en brukermanual for bygget sitt vedlikehold og inkluderer tegninger, instrukser, garantier og vedlikeholdsplaner for å sikre funksjon og lang levetid.
En fullstendig FDV-dokumentasjon bør inneholde blant annet plan- og fasadetegninger, kart, beregninger og konstruksjonsløsninger, introduksjonsmanualer for tekniske installasjoner i tillegg til samsvarserklæringer og garantier.
I tillegg anbefales det å inkludere vedlikeholdsplaner, leverandøroversikter, materialer, serviceavtaler og informasjon som skal være strukturert slik at driftspersonell kan finne fram til nødvendig dokumentasjon i etterkant.
Ja, det er et lovpålagt krav om å levere FDV-dokumentasjon. Dette er forankret i Plan- og bygningsloven og er videre utdypet i TEK17. Etter at bygget er ferdigstilt må det foreligge nok dokumentasjon som sikrer at bygget kan driftes, vedlikeholdes og utvikles på en trygg måte i henhold til forskrifter.
Blant de som skal utarbeide FDV-dokumentasjon er entreprenører, leverandører og andre prosjekteiere innenfor sitt fagområde. Den ansvarlige søker vil ha hovedansvaret for å koordinere dokumentasjonen og kvalitetssikre at de er korrekt. Avslutningsvis skal eierne motta en komplett FDV-dokumentasjon.
FDV-dokumentasjon skal alltid overleves til eier før ferdigattesten skal utstedes. Denne dokumentasjonen skal være komplett på det tidspunktet som bygget faktisk tas i bruk, slik at eierne og de som skal drifte bygget videre umiddelbart får tilgang til nødvendig informasjon for drift og vedlikehold. Levering av dokumentene skjer som regel i forbindelse med overtakelse eller ferdigbefaring.
Når man snakker om FDV-kostnader, så snakker man om alle de ulike kostnadene som er tilknyttet det å utvikle, samle inn, kvalitetssikre og levere en ferdigstilt FDV-dokumentasjon. Dette være seg arbeidstimer for leverandører, entreprenører, konsulenter, utarbeidelse av instruksjonsmanualer, tekniske tegninger, garantidokumenter i tillegg til lisenskostnader til diverse FDV-systemer. For å redusere disse kostnadene bør man planlegge FDV-arbeidet godt.
Ansvarlig søker (typisk hovedentreprenør) har det overordnete ansvaret for at det lages en fullstendig og riktig FDV-dokumentasjon før bygget tas i bruk. Videre må utførende entreprenører levere dokumentasjon på sitt arbeid.
Etter at FDV-dokumentasjonen er overlevert vil byggherren overta ansvaret for vedlikehold og å holde dokumentasjonen oppdatert etter overtakelsen. Det er viktig at alle aktører samarbeider for å oppnå et vellykket FDV-prosjekt.
Slik ansetter du riktig rørlegger
Sørg for at du ikke blir lurt, ansett en dyktig og riktig rørlegger.
Kom i gangRørlegger tilgjengelig hele dagen, og natten.
Dekker hele Norge • Åpent 24 / 7 / 365 • Uforpliktende tilbud
Få tilbud
Få tilbud fra en lokal rørlegger nå 🔧
Helt gratis
Helt uforpliktende
Få flere konkurrerende tilbud