Hvordan åpne ditt eget rørleggerfirma

Sist oppdatert Jan 24, 2024

Har du en rørlegger inni deg og vil begynne for alvor? I denne guiden forteller vi deg hvordan du kickstarter rørlegger karrieren din

Hvordan åpne ditt eget rørleggerfirma

Slik ansetter du riktig rørlegger

Sørg for at du ikke blir lurt, ansett en dyktig og riktig rørlegger.

Slik velger du riktig rørlegger guide
I denne guiden finner du

Slik oppretter du et eget foretak som rørlegger

Å starte ditt eget rørleggerfirma kan være en spennende og utfordrende oppgave. Det er imidlertid viktig å huske på at det også kan være en krevende prosess. Her er noen tips for å hjelpe deg med å opprette ditt eget foretak som rørlegger.

1. Bestem deg for en virksomhetsstruktur

Før du kan registrere ditt eget rørleggerfirma, må du bestemme deg for en virksomhetsstruktur. Det finnes flere alternativer, inkludert enkeltpersonforetak, aksjeselskap og ansvarlig selskap (DA). Det kan være lurt å snakke med en regnskapsfører eller advokat for å finne ut hvilken struktur som passer best for din virksomhet.

2. Registrer ditt foretak

Når du har bestemt deg for en virksomhetsstruktur, må du registrere ditt foretak. Dette kan gjøres via Enhetsregisteret på Altinn.no. Du vil også trenge et organisasjonsnummer fra Brønnøysundregistrene.

3. Skaff deg nødvendige tillatelser og sertifiseringer

For å drive et rørleggerfirma, må du ha nødvendige tillatelser og sertifiseringer. Dette inkluderer blant annet godkjenning fra Direktoratet for byggkvalitet og sertifisering fra Rørentreprenørene Norge. Du kan finne mer informasjon om kravene på nettsidene deres.

4. Skaff deg forsikring

Som rørlegger er det viktig å ha forsikring for å beskytte deg mot eventuelle skader eller krav fra kunder. Du bør vurdere å skaffe deg ansvarsforsikring og yrkesskadeforsikring.

5. Markedsfør din virksomhet

Når du har registrert ditt foretak og skaffet deg nødvendige tillatelser og forsikringer, er det på tide å markedsføre din virksomhet. Du kan bruke sosiale medier, nettsteder og tradisjonelle annonser for å nå ut til potensielle kunder. Husk å ha en tydelig og profesjonell profil som skiller deg fra konkurrentene.

Med disse tipsene kan du komme i gang med å opprette ditt eget rørleggerfirma. Husk at det kan være en krevende prosess, men med hardt arbeid og dedikasjon kan du oppnå suksess.

Registrere et aksjeselskap eller enkeltmannsforetak

Når man skal starte sitt eget rørleggerfirma, må man først bestemme seg for hvilken type selskap man ønsker å registrere. De to vanligste alternativene er aksjeselskap (AS) og enkeltpersonforetak (ENK).

Aksjeselskap (AS)

Et aksjeselskap er en egen juridisk enhet med begrenset ansvar. Dette betyr at eierne (aksjonærene) kun er ansvarlige for selskapets gjeld opp til den summen de har investert i selskapet. For å starte et aksjeselskap må man ha minimum to aksjonærer og minimum 30 000 kroner i aksjekapital.

Det er flere fordeler med å velge et aksjeselskap fremfor enkeltpersonforetak. Blant annet kan det være lettere å skaffe finansiering, og det kan være enklere å overdra eller selge selskapet dersom man ønsker det.

På Altinn.no kan du enkelt registrere et aksjeselskap, men husk at du må ha 35 570 kroner liggende før du setter i gang.

Enkeltpersonforetak (ENK)

Et enkeltpersonforetak er en foretaksform der eieren selv har personlig ansvar for selskapets gjeld. Dette betyr at dersom selskapet går konkurs eller får økonomiske problemer, vil eieren selv være ansvarlig for å dekke gjelden.

For å starte et enkeltpersonforetak trenger man ikke å ha minimumskapital, og det er enklere og billigere å starte opp enn et aksjeselskap. Det kan imidlertid være vanskeligere å skaffe finansiering, og det kan være mer komplisert å overdra eller selge selskapet dersom man ønsker det.

Uansett hvilken foretaksform man velger, må man registrere selskapet i Enhetsregisteret og Foretaksregisteret. Dette kan gjøres elektronisk via Altinn.no, og det koster fra 2 499 kroner å registrere et enkeltpersonforetak og fra 30 000 kroner å registrere et aksjeselskap.

Har du vurdert håndkletørker? Les også hva disse koster for å få montert.

Betale engangsgebyr til Foretaksregisteret

For å starte ditt eget rørleggerfirma som en AS, må du betale et engangsgebyr til Foretaksregisteret. Dette gebyret er på 5 570 kr og dekker registreringen av AS-et ditt i registeret.

Det er viktig å merke seg at dette gebyret er kun en engangskostnad og at det er en nødvendig investering for å starte et AS. Det er også viktig å ha aksjeskapital på 30 000 kr for å kunne starte et AS, som er en annen nødvendig kostnad.

Når du har betalt engangsgebyret og har aksjeskapitalen på plass, vil AS-et ditt bli registrert i Foretaksregisteret. Dette gir deg en offisiell status som en registrert bedrift og gir deg også en rekke fordeler, inkludert muligheten til å drive virksomhet på en større skala og å kunne inngå avtaler med andre bedrifter.

Det er viktig å merke seg at det kan være en god idé å søke profesjonell hjelp når du skal registrere AS-et ditt i Foretaksregisteret. En regnskapsfører eller revisor kan hjelpe deg med å fylle ut nødvendige skjemaer og sørge for at alt er i orden før du sender inn søknaden. Dette kan spare deg for tid og penger på lang sikt og sikre at du starter virksomheten din på en god måte.

Velge AS eller ENK?

Når man starter et rørleggerfirma, må man velge hvilken selskapsform man vil ha. Valget står mellom enkeltpersonforetak (ENK) og aksjeselskap (AS). Det er viktig å velge riktig selskapsform som passer best for din virksomhet.

Et ENK regnes som mest lønnsomt dersom man ikke forventer en enorm vekst og ikke skal ta stor økonomisk risiko. Dette er fordi man selv står ansvarlig for økonomien og eventuell gjeld. Det kan være en god idé å velge ENK dersom man ønsker å drive en mindre virksomhet med få ansatte.

Dersom man derimot tenker å ekspandere, vil det lønne seg med et AS. Et AS gir større muligheter for å hente inn kapital og å ansette flere. I tillegg vil man ha begrenset ansvar for selskapets økonomi og gjeld.

Det kan være lurt å sette opp en liste med fordeler og ulemper for hver selskapsform, for å hjelpe til med å ta en beslutning. Her er en tabell som viser noen av de viktigste forskjellene mellom ENK og AS:

Enkeltpersonforetak (ENK) Aksjeselskap (AS)
Personlig ansvar for økonomi og gjeld Begrenset ansvar for selskapets økonomi og gjeld
Enklere å starte opp Mer omfattende krav til oppstart
Mindre byråkrati og rapportering Mer byråkrati og rapportering
Begrenset mulighet for å hente inn kapital Større mulighet for å hente inn kapital
Mindre skattefordeler Større skattefordeler

Les også: Dusjmontering pris

Finne nye kunder

Å finne nye kunder kan være en utfordring for mange som starter sitt eget rørleggerfirma. En god måte å skaffe seg nye kunder på er å levere godt arbeid og la jungeltelegrafen gjøre jobben. Dine eksisterende kunder vil hjelpe deg med å finne nye kunder ved å anbefale deg til venner og familie som trenger rørleggerhjelp.

En annen måte å finne nye kunder på er gjennom markedsføring. Du kan bruke sosiale medier som Facebook og Instagram til å promotere ditt firma og vise frem tidligere arbeid. Det kan også være lurt å ha en nettside som er enkel å finne og navigere på. På denne nettsiden kan du legge ut informasjon om tjenestene du tilbyr og tidligere arbeid du har gjort.

Det finnes også tjenester som Mittanbud og Anbudstorget som kan hjelpe deg med å finne nye oppdrag. Disse tjenestene gir deg tilgang til flere oppdrag, men husk at du også vil konkurrere med andre rørleggere når du registrerer deg på slike tjenester. Det kan derfor være lurt å ha en konkurransedyktig pris og levere god kvalitet for å skille deg ut fra andre rørleggere.

Ved å bruke en kombinasjon av jungeltelegrafen, markedsføring og tjenester som Mittanbud og Anbudstorget, kan du øke sjansene for å finne nye kunder og bygge opp din kundebase.

Les vår store guide på pris på oppussing av bad for 2024.

Kort oppsummert

Å starte ditt eget rørleggerfirma kan være en spennende og utfordrende opplevelse. Det krever en god del arbeid og investering, men med hardt arbeid og dedikasjon kan det være en svært lønnsom karriere.

Først og fremst, må du registrere selskapet ditt som et aksjeselskap. Dette vil koste i overkant av 35 000 kroner, hvor 30 000 av dette beløpet er aksjekapital som kan brukes så fort bedriftskontoen er tilgjengelig på firmaet ditt. Det kan være lurt å kontakte en advokat eller revisor for å hjelpe deg med registreringsprosessen og for å sikre at alt er i samsvar med lover og regler.

Når selskapet ditt er registrert, er det viktig å skaffe kunder. Dette kan gjøres ved å markedsføre deg selv på nett og i lokalsamfunnet ditt. Du kan også kontakte entreprenører og byggmestere for å tilby dine tjenester som rørlegger.

Det er viktig å ha gode kundeforhold og å levere høy kvalitet på arbeidet ditt. På den måten vil du få fornøyde kunder som vil anbefale deg videre til andre potensielle kunder. Med tiden vil du bygge opp en god kundebase og et solid rykte som en pålitelig rørlegger.

{{cta}}

Finn en lokal rørlegger til prosjektet ditt

Få tilbud fra en lokal rørlegger nå

Helt gratis

Helt uforpliktende

Få flere konkurrerende tilbud

Få et pristilbud nå