Hva gjør man hvis rørene fryser? Slik tiner du frosne rør

Sist oppdatert May 09, 2024

Når temperaturen faller under frysepunktet, kan rørene i hjemmet ditt fryse. Det er viktig å kunne gjenkjenne frosne rør slik at du kan ta de nødvendige tiltakene for å unngå større skader.

Hva gjør man hvis rørene fryser? Slik tiner du frosne rør

Slik ansetter du riktig rørlegger

Sørg for at du ikke blir lurt, ansett en dyktig og riktig rørlegger.

Slik velger du riktig rørlegger guide
I denne guiden finner du

Her er noen tegn på frosne rør:

  • Ingen vann kommer ut av kranen når du åpner den
  • Bare en liten strøm av vann kommer ut av kranen
  • Sprutende eller skrapende lyder fra rørene
  • Synlige frost på rørene

Hvis du opplever noen av disse tegnene, kan det bety at rørene dine er frosne. Det er viktig å ta umiddelbare tiltak for å tine rørene og unngå større skade. Desverre finnes det også en risiko for at rørene kan sprekke når de tines, derfor er det lurt og få hjelp fra en profesjonell dersom du er usikker på hvordan det skal gjøres.

Hva skjer hvis et rør sprenger?

Hvis en av rørene sprenger pga at de tines for fort, eller at vannet har frosne fast må du handle raskt. Skru av vannet så raskt som mulig, dette vil hjelpe å minimere større skader, vi anbefaler også å skru av hovedsikringen. Nå må du nesten ringe en rørlegger som kan hjelpe deg med problemet. Regn med å betale minst 5 000 kroner for å få problemet løst, det innebærer utkjøring, nye rør, vask og bortkjøring av avfall.

Slik tiner du frosne rør

Hvordan vet du med sikkerhet at rørene dine har frosnet fast? Du kan jo prøve å skru på vannkranen på badet eller kjøkkenet, hvis strålen kommer ut veldig svakt, eller sprutes ut i intervaller betyr det at rørene begynner å frosne fast. Ikke fortvil, det finnes fortsatt håp!

Men før du begynner.. Skru av hovedvannet!

1) Skru på vannkranen på det varmeste

Du kan la vannkranen stå på medium styrke, og hvis du har strøm og varmtvann inkludert kan du gjerne sette opp varmen på vannet. Vannet må ikke være varmt, men det vil gå raskere unna.

2) Tilføy varme på det frosne området

Hvis du har enkel tilgang på rørene dine, spesielt det området som begynner å frosne fast kan du finne frem en hårføner på svak varme mens du varmer opp røret. Ikke bruk utstyr som f.eks gaslighter, propan lykt etc, det er veldig brannfarlig.

Hvis du bestemmer deg for å bruke en hårføner så begynn med kantene på røret, så beveger du deg mot den frosne delen av røret. Dette gjør vi fordi vi ikke ønsker å skape en rask reaksjon i temperaturen på røret, fordi da kan det sprekke.

3) Gjennomgå alle vannkraner og ta tiltak for å hindre ytterligere tilfeller av frosne rør

Sjekk alle vannkranene du har på eiendommen din, badet, kjøkkenet, kjeller og bod hvis du har det. Hvis problemet vedvarer så burde du kontakte en rørlegger raskest mulig.

4) Varme håndklær kan hjelpe med tiningen

Legg noen varme håndklær i glovarmt vann og vri dem rundt rørene som begynner å frosne, la dem ligge rundt røret i minst 30 minutter.

5) Sjekk for sprekker og lekkasjer etter tining

Om røret har vært helt frosnet fast må du sjekke om det har kommet sprekket i det når det blir tint igjen. 

6) Bruk fleksible varmekabler

Du kan også snurre noen varmekabler rundt rørene du ønsker å holde oppvarmet..

Usikker på hvordan du fysisk skal gjøre alt dette? Sjekk ut videoen under.

Finn en lokal rørlegger til prosjektet ditt

Få tilbud fra en lokal rørlegger nå

Helt gratis

Helt uforpliktende

Få flere konkurrerende tilbud

Få et pristilbud nå