Lite bad? Tips for å få det til å virke større

Sist oppdatert Jan 01, 2024

Å ha et lite bad trenger ikke å bety at man må gå på kompromis med stil eller funksjonalitet. Med noen smarte designvalg kan selv de mest kompakte bad virke betydelig større og mer innbydende. Det handler om å utnytte hver kvadratcentimeter effektivt og å velge løsninger som både gir en følelse av luftighet og romslighet.

Lite bad? Tips for å få det til å virke større

Slik ansetter du riktig rørlegger

Sørg for at du ikke blir lurt, ansett en dyktig og riktig rørlegger.

Slik velger du riktig rørlegger guide
I denne guiden finner du

Speil er et kraftig verktøy når det kommer til å skape illusjoner av mer plass på et lite bad, da de reflekterer lys og omgivelser og dermed dobler den visuelle dybden i rommet. Kombinert med riktig belysning kan effekten av et større rom maksimeres. Dessuten, å velge fliser og farger som får badet til å se større ut er en enkel og effektiv måte å visuelt utvide rommet på.

Oppbevaring er også et nøkkelaspekt i utformingen av et lite bad. Smarte oppbevaringsløsninger som benytter seg av vertikalt rom og innebygde funksjoner, gir plass til nødvendigheter uten å innta verdifull gulvplass. Ved å implementere slike plassbesparende teknikker kan et lite bad ikke bare virke større, men også bli mer funksjonelt og organisert.

Optimalisering av romfølelse

For å få et lite bad til å virke større, er det viktig å tenke gjennom fargevalg, møblering og bruk av speil og reflektive flater. Disse elementene kan dramatisk endre oppfattelsen av størrelsen på ditt bad.

Fargevalg

Det anbefales å velge lyse farger for å skape en følelse av mer plass. Mørke farger kan få et rom til å føle seg mindre, mens lyse farger gir en mer åpen og luftig atmosfære. Et ensfarget tema, eventuelt med samme farge på vegg og tak, kan også bidra til en flytende og utvidende effekt. For å se slike tips i praksis, ta en titt på inspirasjon fra Bohus.

Les også: Svømmebasseng pris? Hva vil det koste meg

Møblering

Når man møblerer et lite bad, er det viktig å velge smale, men romslige møbler. Store møbler kan dominere et lite rom og gjøre det trangt. Smarte og effektive oppbevaringsløsninger som utnytter vertikal plass er å foretrekke. Hengende skap og hyller skaper mer gulvplass, og gir en følelse av mer rom. For inspirasjon og produkter egnet for små bad, ta en titt på smarte tips fra Bademiljø.

Speil og refleksive flater

Speil kan visuelt doble rommet og lyse opp ved å reflektere naturlig og kunstig lys. Plassering av speil mot en lys kilde eller motsatt en annen reflektiv flate kan også øke lysfølelsen i rommet. Glass og blanke, glatte overflater hjelper til med å gi rommet dybde. For flere detaljer og tips på hvordan dette kan forvandle et lite baderom, se nærmere på råd fra Glassfagkjeden.

Belysningstips

En nøye gjennomtenkt belysningsplan kan transformere et lite bad fra trangt til tilsynelatende romslig. Belysning spiller en stor rolle i hvordan man oppfatter rommet.

Naturlig lys

Strategisk plassering av speil kan forsterke effekten av naturlig lys inne på et lite bad. Å maksimere naturlig lys hjelper til med å skape en følelse av åpenhet. For eksempel, velg tynnere gardiner eller de som kan trekkes helt til side, slik at så mye lys som mulig kan slippes inn.

{{cta}}

Kunstig lys

For kunstig lys er det lurt å bruke flere lyskilder for å skape et jevnt lys i rommet. LED-downlights i taket kan gi et godt grunnlys, mens vegglamper eller speillys kan legge til fokusert belysning der det er nødvendig. Man kan henvende seg til tips til belysning på badet for råd rundt sikkerhetskrav og inspirasjon. Du burde også vurdere sirkulær speil med LED-lys som strekker seg rundt, under ser du hvordan slike speil kan gi deg følelsen av at badet er større en det det virkelig er.

Lurer du også hva en rørlegger vil koste? Les rørlegger pris guiden

Dekor og tilbehør

Når man dekorerer et lite bad, kan man gjøre rommet visuelt større med nøye utvalgte dekorasjoner og tilbehør. Strategisk plassering av kunst, speil og bruk av plantelementer kan transformere opplevelsen av rommet. Før du går til verks kan det være fornuftig og få gratis befaring fra en rørlegger, deretter kan du finne ut hva oppussingen av badet vil koste deg, og om du skal gjøre det selv eller investere inn i badet.

Kunst og bilder

Kunstverk og bilder kan gi dybde og interesse til et lite bad. De bør være proporsjonerte i størrelse og farge slik at de komplementerer rommet uten å overvelde det. Et enkelt, stort bilde kan være et fokuspunkt og gi en illusjon av større plass, mens flere små bilder kan skape en følelse av variasjon og dynamikk.

Plantelementer

Planter kan tilføre farge og liv til et lite bad. En kan velge luftrensende planter som trives i fuktige forhold, for eksempel bregner eller fredsliljer. Å plassere en plante på en hylle eller hengeplanter fra taket kan også bidra til å lede øyet oppover og gi inntrykk av høyere tak.

Smart oppbevaring

Smart oppbevaring er nøkkelen til å maksimere plassen i et lite bad. Når hvert kvadratcentimeter teller, kan det være lurt å tenke vertikalt og finne kreative løsninger for å holde badet organisert og romslig. Les også denne guiden som gir deg 40 gode tips på hvordan du kan maksimere lagringsplass på et lite bad.

  • Høye hyller: Ved å installere hyller over toalettet eller i ubrukte hjørner, kan de utnytte plassen bedre. Dette gir dem ekstra lagringsplass uten å ta opp gulvflate.
  • Skjult oppbevaring: Et speil med skjult oppbevaring er en genial løsning hvor de kan lagre små gjenstander som q-tips eller kremer, mens de holder dem lett tilgjengelige.
  • Skuffeinndelere: For å unngå rotete skuffer, kan skuffeinndelere være utrolig nyttige. Gjenstander som sminkekoster og hårstrikker kan få sin egen plass, noe som gjør det enklere å finne det de trenger.
Plassutnyttelse Anbefalte Løsninger
Hjørner og nisjer Hengende hjørnehyller eller skap
Under vasken Skap med hyller eller kurver for å organisere rengjøringsprodukter
Over døren Hyller for ekstra håndklær eller baderomsartikler

Bruk av lyse farger og speil kan også få et lite bad til å virke større, men det er viktig å huske at god oppbevaring er grunnlaget for en velorganisert og visuelt romsligere følelse på badet.

Visuelle triks

For å få et lite bad til å fremstå som større, kan man utnytte en rekke visuelle triks. Det handler om å bruke lyset, farger, og struktur på en måte som bedrar øyet og skaper en følelse av mer plass.

  • Speil: Et vellplassert speil kan både reflektere lys og gi illusjonen av dybde. Et stort speil, eventuelt fra gulv til tak, kan gjøre underverker. Det kan man blant annet lese om hos IKEA.
  • Farger: Lette og lyse farger får et rom til å virke større. Tenk hvitt eller pastellfarger. Mørke farger kan gjøre at et rom føles mindre og mer innesluttet.
  • Fliser: Større fliser kan gi et lite bad en følelse av å være mer romslig, særlig når de plasseres riktig. For eksempel kan avlange fliser som plasseres horisontalt fremme en følelse av bredde. Lignende tips finner man på GROHE.
  • Oppbevaring: Integrerte hyller i flisene sparer plass og ser estetisk tiltalende ut. De eliminerer behovet for omfangsrik oppbevaring som tar opp gulvplass. Inspirerende idéer kan finnes hos Boligkreatoren.

Ved å implementere disse triksene kan ethvert lite bad transformeres til å føles større og mer innbydende, uten at det går på bekostning av funksjonalitet eller stil.

Rørlegger døgnet rundt

Dekker hele Norge • Åpent 24 / 7 / 365 • Uforpliktende tilbud

97 33 88 99

Finn en lokal rørlegger til prosjektet ditt

Få tilbud fra en lokal rørlegger nå

Helt gratis

Helt uforpliktende

Få flere konkurrerende tilbud

Få et pristilbud nå